Тема: «Добро спішить творити, люди!» , 6 клас

 

Тема:  «Добро спішить творити, люди!»

Мета: Допомогти учням зрозуміти, що значить бути добрим, що лежить в основі доброти, доброго вчинку, славлячи добро в людині, в її справах і ставленні до інших; розвивати в учнів бажання робити добро;

виховувати  почуття співпереживання, жалю, милосердя, співчуття;  формувати свідоме ставлення до людських чеснот; показати учням велич та красу добра; сприяти розвитку творчих здібностей учнів та участі  їх у благодійній діяльності.  

 Обладнання. Відео притчі «Два вовка», Бусы из берюзы», «Тайский ролик про добро», картки , паперові кружечки синього і жовтого кольорів, відео мультфільм «Цветик - семицветик».

                                                                     Хід заняття

Діти, сьогодні ми з вами будемо спілкуватися на тему, яку я пропоную вам самим визначити, прослухавши вірш

 Врятує світ краса

 Завжди так говорили.

 Тепер врятують світ лиш доброта,

 Бо однієї вже краси занадто мало,

 Бо стільки всюди зла –

 людина вже не та…

 Тож, люди на землі!

 Спішіть добро творити, щоб нам не згинути у морі зла,

 щоб кожен міг серед краси прожити

 у царстві справедливості й добра.

 -Отже, діти, чи зрозуміли ви про що ми будемо вести розмову?

 Відповіді дітей:

 - Про доброту

 - Про добрі справи

 - Про те, що людина повинна творити добро.



 Бібліотекар  Вірно! Тема нашого заходу  «Добро спішить твори, люди!»

Сьогодні у нас заняття особливе тому, що воно має торкнутися не тільки розуму, а найперше – серця. Зачепити струну кожного сердечка, щоб заговорила душа. - Покладіть долоньку на груди і послухайте своє сердечко. Я гадаю, воно допоможе вам дати відповідь на запитання: Що саме для вас означає слово «добро». І який шлях вибрати у житті.

Перегляд і прослуховування притчі «Два вовки» https://www.youtube.com/watch?v=kzGmnEMzuwA

  - Що відбувається в кожній людині?

-    З чим порівнюється ця боротьба?

- Який вовк перемагає?

- Що означають слова «якого вовка ти годуєш»?

Бібліотекар У душі кожної людини завжди живуть дві несумісні речі — добро і зло. Хто з них переможе, такою і буде людина. Дуже важливо, щоб душі більшості з нас були чистими, щедрими, щоб зло не мало змоги оселитися там і перемогти. Інакше наша планета перетвориться на розсадник злої сили, здатної загубити увесь всесвіт. 

- Діти , давайте розберемося, що таке добро…

(Милосердя, біль, повага, тривога, ніжність, війна, хвороба, злагода, байдужість, справедливість, жорстокість, ласка, співчуття, допомога, уважність, чистота, ненависть, тепло, співчуття, злість, взаємодопомога, байдужість, краса, щирість, піклування, світло, заздрість, вдячність, милосердя, жадібність, любов, чуйність, сонце)

- Знайдіть серед цих слів ті, які асоціюються з добром.

( Діти навколо слова «доброта» розміщують потрібні слова.

Вчитель додає поруч із словом «добро» слово «милосердя»)

Доброта і милосердя – це чесноти, які ще з давніх часів були традиційними для нашого народу. Кожен християнин вважав своїм обов’язком допомагати знедоленому. Поділитися шматком хліба з голодним, дати притулок бездомному, захистити старість, допомогти хворому, захистити скривдженого. Милосердна людина завжди намагається надати допомогу всім тим, хто її потребує, а також завжди прощає образи і провини. Доброта і милосердя – це два крила, на яких тримається людство.

-  А тепер поміркуйте і спробуйте відповісти на запитання, що ж таке добро?



   Відповіді дітей:

 - Добро - це радість.

 - Добро – це добрі вчинки.

 - Добро – це допомога другу.

 - Добро – це коли ти поряд з тим, хто потребує твоєї допомоги.

 - Добро – це посмішка мами.

 - Добро – це коли ти умієш прощати.

 - Добро – це, коли ти допомагаєш тому, кому погано.

 - Добро – це, коли ти рятуєш викинутих цуценят та кошенят.

 - Добро – це , коли від твоїх вчинків всім хто поряд приємно і радісно.

 Бібліотекар  Отже, у кожного із вас є своє розуміння добра і доброти. Але всі ці висловлювання, думки об’єднує одна думка: людина прийшла в цей світ творити добро для тих, хто її оточує. А тепер, діти, давайте пофантазуємо. Як би добро можна було зобразити у кольорі, яким фарбам ви віддали б перевагу?

 Відповідь дітей : (жовтий рожевий  золотий салатовий , можна змішати найсвітліші кольори.)

 Бібліотекар  Ви вибрали найяскравіші, найсвітліші кольори. І це вірно, тому що добро - це яскраві і світлі ваші вчинки. З давніх-давен відомо, що бути добрим корисно. Добрі люди довше живуть і добре себе почувають. У народі кажуть: "З добрим добре". А чи знаєте ви народні висловлювання про добро?

Прислів’я про добро говорять діти

  Світ не без добрих людей.

 - Роби людям добро і воно до тебе повернеться.

 - Життя дається людині на добрі справи.

- Добре слово і залізні ворота відкриває.

 -Тепле слово і в мороз зігріє.

 - Добре слово людині що дощ в посуху.

 - Слово – ключ яким відкривають серця.

 - Людина не може жити одна.

 - Найбільше щастя і радість людини – це спілкування з іншими людьми.

 - Людина красива не словами, а добрими ділами.

 - Хто людям добра бажає , той і сам має.

 - Перемога завжди за добром.

 - Все добре переймай, а злого – уникай .

 - За добро добром платять.

Бібліотекар  Коли народжується добро?

Перегляд відео «Бусы из берюзы»

https://www.youtube.com/watch?v=2ogK5ERGkEs

Відповіді дітей

Бібліотекар    За легендою, коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитини ангела - охоронителя. Уві сні ангел цілує дитя тричі: в чоло— аби воно зростало розумним, у личко— щоб було красивим, і у груди— аби мало здоров'я, любов та доброта вселилися в його тіло, серце і душу. Але то легенда. Нема на світі двох однакових людей. Кожна людина — індивідуальність. Навіть, близнюки, зовні подібні як дві краплини вони, різняться між собою характером, бажаннями, поглядами на життя.  Перші уявлення про добро і зло дитина отримує з казки.

 Гра «Який за характером казковий герой?»

-  Всі ви любите казки. Однією з головних тем народних казок була тема добра і зла.

У казках зустрічаються добрі і злі герої. Зараз пограємо в гру. Я буду називати казкового героя, а ви будете відповідати, добрий він чи злий.

Бібліотекар -  Люди відрізняються фізичними даними, розумовим розвитком, здібностями, характерами, смаками, уподобаннями, темпераментом. У них різне ставлення до перемог і поразок, до знайомих, рідних, друзів. У кожного з людей своя біографія, свій суттєвий досвід. Щоб людині добре жилося, працювалося, щоб вона мала гарне самопочуття, і середовище має бути сприятливим, комфортним. У державі повинні панувати мир і процвітання, у колективі — доброзичливі взаємовідносини, у сім'ї — добробут і любов. Якщо ви хочете, щоб оточуючі поважали вас, прислухалися до вашої думки, навчіться поважати їх, любити, допомагати їм. З самого малечку кожен повинен опанувати норми моралі та правила поведінки, за якими потрібно жити у людському суспільстві, щоб стати справжньою людиною. Що необхідно для того, щоб жити з усіма в мирі і злагоді, щоб не докоряло сумління, не мучила совість? Кожна людина повинна прагнути стати чесною і порядною. Але щоб вирости такою, потрібно боротися із лінощами, недбалістю, брехливістю, відкинути заздрість і багато негативного, що раптом виявляється в характері. Гарна людина, справжня людина — то сонечко, яке зігріває все довкола своїми лагідними промінцями, своїм гарячим серденьком

Перегляд відео «Тайский ролик про добро» https://www.youtube.com/watch?v=EV8x2ocNrBc

Чого на землі більше: добра чи зла?

Діти, чи приємно вам розповідати про свої добрі вчинки? (Відповіді дітей)     

     - Отже, коли робиш добро, то і сам отримуєш задоволення, коли радість даруєш іншому, радієш і сам. Кажуть добрим бути просто і непросто. На мою думку,  зовсім неважко сказати один одному приємні слова.

Коли треба творити добро? (Роздуми дітей)

- В Україні проживає майже 2 млн. самотніх людей. Близько 200 тис. із них цілком або частково не здатні обслуговувати себе. 15 тис. із них проживають у будинках-інтернатах, їх об’єднує немічність, самотність. У злигоднях живуть  1 млн. 150 тис. чоловік. Близько 80 тис мешкають у напіврозвалених будинках. Деякі з людей існують на межі бідності. Сумні цифри, незвичні. Та це правда життя. Важко уявити, що люди страждають не тільки від того, що не щодня мають свіжий хліб, що не чують в край необхідного «Добрий день!»  

Що ж таке доброта?

Перегляд казки «Цветик – семицветик»

https://www.youtube.com/watch?v=goyBuFJWOS8

 Доброта - це уміння співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, яке може спіткати кожного з нас, це милосердя по відношенню до того, хто потребує допомоги, це добре ставлення до всіх людей. Все своє життя, починаючи з дитинства, людина пізнає, що таке «добре», а що таке «погано».

Доброта людини - у її погляді, лагідних очах, щирій посмішці. А ще в доброму привітному слові. Часом, нам так не вистачає його. Кажуть, що словом можна і ранити боляче, якщо воно зле


 Вправа   «Пошук добрих слів»

 - А зараз спробуємо відшукати добрі слова, які допоможуть знайти вихід з будь-якої ситуації.

 1.Оленка робила подарунок для мами. Братик побіг і частина папірців злетіла. Оленка готова була заплатити, але братик сказав чарівне слово. Яке?

 Оленка посміхнулась і сказала братику…

 2. Бабуся зшила для Катрусиної ляльки плаття, але воно виявилось малуватим. Катруся засмутилася. А бабуся попросила принести ляльку і зшила інше плаття. Дівчинка була рада. Вона…

 3.До Тані на день народження прийшли друзі. Вони вітають її, вручають подарунки. Побачивши книгу, Таня засмучено відповідає: «У мене вже є така! Взявши коробку цукерок каже: «Я такі не люблю». (Як вона мала вчинити?)

 4. Тарасові на день народження батько подарував велосипед. Хлопчик був радий. Як він міг виразити свою радість?)

Діти, людська порядність, доброта не має меж. Ми сьогодні маємо бути милосердними не тільки до людей, а й до всього, що нас оточує: тварин, рослин. Недаремно говорять,що криниця без води - просто яма, так і людина без доброти - сама тільки оболонка.

 На закінчення переглянемо мультфільм «Просто так!».                                         

Прийом «Продовж  речення»                                                                                                    Прошу подумати і закінчити речення: "Хай добрим ваше серце буде для того,  щоб…" Відповіді дітей:

 - щоб світ став кращим.

 - щоб перемагало добро.

 - щоб всі були щасливими.

 - щоб допомогти тим, кому це потрібно.

 - щоб допомогти природі.

 - щоб допомогти інвалідам.

 Дякую вам, діти, за ваші щирі слова. Я вірю в те, що ви будете зростати добрими, милосердними і справедливими.

Любі дітки! Відкривайте

 Серце для добра.

 Всім, хто поруч, подаруйте

 Крихітку тепла ,

 Сильні будьте! Не лякайтесь

 Боротьби зі злом.

 Пам’ятайте: перемога

 Завжди за добром.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Літературне лото Тема: «Фольклор». 5 клас

Книга - джерело знань.